Resepi nie mak try few days back since baru creat blog ala ala teruja nak masukkan semua resepi.. sambil sambil lepak kat lounge tengok coronation street mak mem bz kan diri masukkan resepi kat blog ni haaa. Nie first attempt buat pie nie tak pernah mak buat resepi omputeh nie sebelum nie.. nie pun laki yang ajar..ok uols nie resepi dia very the leceh nak membuatnya tapi hasilnya vazzz..
1. 700 gm stew beef steak .. uols potong dalam 2 cm
2. 2 sudu makan tepung normal flour lah ye
3. 2 sudu makan olive oil
4. 250 cendawan butang ( potong ikut suka )
5. 1 biji bawang besar ( bawang yang warna kuning tuh, orang cakap bawang holland)
6. 2 biji crushed garlic
7. 1 sudu teh chopped fresh rsemary ( nama melayu nye mak tak tau so uols panadai 2 lah mengoogle nye ya)
8. 375ml beef stock ( dalam 1 ke 1/2 cawan )
9. 2 sudu makan tomato paste or tomato puree
10.4 helai ready made pastry ( mak beli kat supermarket jeur).
3.Minyak lebih goreng tadi bia dalam pan, kalau rasa tak cukup minyak boleh tmabah lagi 1 sudu makan olive oil . Masukkan cendawan, bawang, garlic and rosemary tumis sampai bawang lembut and then masukkan beef,tomato paste and beef stock bring to simmer in low heat for 1 hour masa simmer tu tutup kuali tu ya. Lepas sejam bukak tutup kuali kacau selalu for about 30 minit or sampai beef tu tender. Rasakan dengan garam and pepper or pak aji kalau suka .. bila dah masak set aside beef tu sejukkan in room temperature lepas tu transferkan beef dalam mangkuk cover dengan plastic wrap or aluminium foil sejukkan dalam freezer dalam 2 jam.
4. Prehaet oven 210c. Potong ready made pastrt ikut size pie tin letakkan 2 layer as a base lepas tu masukkan beef mixture dalam tin pie.. lepas tu tutupkan pie tu dgn 2 layer pastry beruskan telur at each edge of the pastry and lekatkan dgn tekan fork . Lastly berushkan the remaining of the telur tu to all over pastry. massukkan pastry dalam baking tray bakar for 30 minit or sampai golden or puffy.. selamat mencuba..
1. 700 gm stew beef steak .. uols potong dalam 2 cm
2. 2 sudu makan tepung normal flour lah ye
3. 2 sudu makan olive oil
4. 250 cendawan butang ( potong ikut suka )
5. 1 biji bawang besar ( bawang yang warna kuning tuh, orang cakap bawang holland)
6. 2 biji crushed garlic
7. 1 sudu teh chopped fresh rsemary ( nama melayu nye mak tak tau so uols panadai 2 lah mengoogle nye ya)
8. 375ml beef stock ( dalam 1 ke 1/2 cawan )
9. 2 sudu makan tomato paste or tomato puree
10.4 helai ready made pastry ( mak beli kat supermarket jeur).
11. Telur sebiji pukul ya
Cara- Cara
1. Letakkan daging yang dah dipotong dalam mangkuk besar taburkan tepung seassonkan dengan garam & pepper and toss to coat
2. Panaskan 1 sudu makan olive oil dalam pan in medium heat masukkan setengah dari daging kacau selalu dalam 5 minit or sampai browned, transfer ke pinggan repeat the remaining oil & beef . Preheat the pan between batches ya.
1. Letakkan daging yang dah dipotong dalam mangkuk besar taburkan tepung seassonkan dengan garam & pepper and toss to coat
2. Panaskan 1 sudu makan olive oil dalam pan in medium heat masukkan setengah dari daging kacau selalu dalam 5 minit or sampai browned, transfer ke pinggan repeat the remaining oil & beef . Preheat the pan between batches ya.
3.Minyak lebih goreng tadi bia dalam pan, kalau rasa tak cukup minyak boleh tmabah lagi 1 sudu makan olive oil . Masukkan cendawan, bawang, garlic and rosemary tumis sampai bawang lembut and then masukkan beef,tomato paste and beef stock bring to simmer in low heat for 1 hour masa simmer tu tutup kuali tu ya. Lepas sejam bukak tutup kuali kacau selalu for about 30 minit or sampai beef tu tender. Rasakan dengan garam and pepper or pak aji kalau suka .. bila dah masak set aside beef tu sejukkan in room temperature lepas tu transferkan beef dalam mangkuk cover dengan plastic wrap or aluminium foil sejukkan dalam freezer dalam 2 jam.
4. Prehaet oven 210c. Potong ready made pastrt ikut size pie tin letakkan 2 layer as a base lepas tu masukkan beef mixture dalam tin pie.. lepas tu tutupkan pie tu dgn 2 layer pastry beruskan telur at each edge of the pastry and lekatkan dgn tekan fork . Lastly berushkan the remaining of the telur tu to all over pastry. massukkan pastry dalam baking tray bakar for 30 minit or sampai golden or puffy.. selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment