Monday 18 July 2011

AYAM KICAP CENDAWAN

BAHAN-BAHAN

  1. Ayam potong 8 (gaulkan dgn kunyit dan garam goreng 3/4 masak)
  2. 1 biji bawang besar hiris
  3. 2 biji bawang putih hiris
  4. 1 setengah inci halia cincang
  5. 5 biji cendawan butang potong 4
  6. 2 biji cili padi potong 2
  7. 1 biji cili merah potong ikut suka
  8. 3 senduk kicap pekat masin
  9. 1 sudu makan minyak bijan.
  10. gula & pak aji mengikut citarasa masing masing
CARA-CARA
Panaskan 2 senduk minyak lebihan goreng ayam. Tumis segala bawang,halia dan cili sampai naik bau.. masukkan cendawan sekali tumis sampai cendawan layu sikit. Masukkan ayam gaul sebati masukkan kicap, gula dan pak aji.. gaulkan sampai sebati dan tumis sampai ayam masak .. lastly masukkan minyak bijan gaul sebati dan bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment