Thursday, 14 July 2011

PARK CHOY GORENG BELACAN

Bahan-Bahan

  1. 3 pokok sayur park choy. Potong batang dan pucuk.
  2. 2 biji bawang merah kecil (tumbuk)
  3. 1 biji bawang putih (tumbuk)
  4. 1 biji cili merah (tumbuk)
  5. 1 gengam ikan bilis or udang kering (tumbuk)
  6. 1 sudu serbuk cili.
  7. Udang basah ikut suka banyak mana 
  8. 1 sudu teh belacan (tumbuk)
Cara - Cara
Tumis bahan bahan tumbuk sampai naik bau.. lepastu masukkan serbuk cili tumis sekejap masukkan udang dan batang park choi biar sekejap sampai batang park choy layu.. kalau nak berkuah letak sikit air and lastly masukkan pucuk park choy kacau sekejap.. masukkan garam dan perasa mengikut citarasa.. bila letak garam agak agak lah ye.. pasal ikan bilis tadi dah masin. 

No comments:

Post a Comment