- 4 ketul ayam. Gaulkan dengan kunyit & garam.. goreng 2/3 masak
- 1 biji bawang merah besar ( tumbuk)
- 3 biji bawang putih ( tumbuk )
- 1 inci halia ( tumbuk )
- 1 batang serai ( ketuk )
- 1 biji tomato potong dadu
- 1 biji bawang besar holland ( potong dadu )
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu teh serbuk cili
- 3 sudu besar kacang pea.
Cara- Cara
- Panaskan minyak masukkan bahan-bahan tumbuk ( bawang merah, bawamg putih, halia) and serai ketuk dan serbuk cili. Tumis sampai naik bau.
- Masukkan sos & buat tomato tumis sampai pecah minyak,, masukkan ayam tumis sampai kuah kering
- Masukkan garam, gula, perasa mengikut citarasa masing masing and masukkan bawang besar holland dan kacang pea biarkan dalam 1 ke 2 minit dan bolehlah tutup api.
No comments:
Post a Comment