Sunday, 31 July 2011

MEE HOON GORENG TOMYAM

Bahan-Bahan

  1. Mee Hoon celur
  2. Udang harimau (buang kepala & kaki)
  3. 1 1/2 biji bawang besar. (ricik halus)
  4. 3 biji bawang putih. (ricik halus)
  5. 1 gengam udang kering. ( goreng & tumbuk)
  6. 3 sudu cili boh 
  7. 2 sudu tom yam paste 
  8. Taugeh.
  9. Daun bawang
  10. 1 paket daun salad
  11. 4 helai daun limau kasturi ricik halus 
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah sampai kuning, lepas tu masukkan bawang putih tumis sampai serengah garing. Lepastu masukkan udang harimau tumis sampai udang masak
  2. Masukkan cili boh tumis sampai cili boh masak .
  3. Masukkan tom yam paste gaul sebati and tumis sampai masak.
  4. Masukkan mee hoon, gaul sebati  masukkan salad campur gaul klagi sampai masak .. 
  5. taburkan udang kering tumbuk & daun limau gaul sampai sebati and masukkan taugeh ..
  6. gaul semua bahan bahan sampai mesra perasakan dgn garam dan gula mengikut citarasa masing masing dan bolehlah dihidangkan. 


No comments:

Post a Comment