Hai cak ??? ha nie kari ikan ala India iols.. bukan resepi iols sendiri resepi nie iols ciplak dari mat gebu.. sedap sungguh kari nie memang terror mat gebu nie kudos to him .. pada pengemar kari harus try resepi nie sedap sangat uols mak tak tipu.. ok nie resepi dia
Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
- 1 Iols pakai mackerel ( resepi asal guna sekor ikan merah)
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 3 biji cili merah*(*dikisar halus)
- 3 camca besar rempah kari ikan (Babas or alagapas very the vass but unfortunately kat England nie tak de so iols guna rempah kari madras )
- BAHAN2 TUMIS:-
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
- 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
- 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
- 2 tangkai daun kari
- BAHAN2 LAIN:-
- 2 keping asam gelugor
- 5 kacang bendi
- 3 biji tomato, dibelah dua
- 1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
- Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
- 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus
Cara-cara
- Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
- Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
- Bila mendidih, masukkan pati santan, ocra, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.
Fatine... thanks for sharing your recipes on WWW. Best giler la! Kalau ada masa dah tentu I masak guna recipe you. Just you wait :D
ReplyDeletekak... orca tu ape ek?
ReplyDeletethanks mick mama you should try very the vass
ReplyDeleteorca tu kacang bendi yang
ReplyDelete