Saturday, 25 June 2011

ENGLISH ROASTED CHICKEN & GRAVY

Hi uols happy saturday lunch hari nie iols masak english roasted chicken.. mengkut tekak laki kekdahnya yelah hari hari makan nasi jemu gak kan.. Resepi nie iols ciplak dari Jamie Oliver.. iols kalau masak makanan omputeh  nie memang failed. Amin walaupun terkial kial memasaknye jadi uols..and laki cakap perfect.. he he he kembang mak sekejap al maklum baru belajar masak kenn.. dulu masa duduk dgn mak kat KL masak nasi pun tak pass.. sekarang alhamdullilah lah dah pandai sikit sikit.. oklah uols nie resepi nya ye..  


Bahan-Bahan.
1 ekor ayam
2 biji bawang besar yang sedang2 ya 
1 bulb garlic 
2 stick celery
4 biji kentang
2 batang carrot

olive iol secukupnya 
garam 
ground pepper
1 biji lemon
small bunch of fresh mixed herbs ya uols.. rosemary,thyme,sage and bay. 



Cara- Cara.

  1. Keluarkan ayam dari fridge 30 minit sebelum masuk oven.
  2. Pre heat kat oven 240c
  3. Sayur sayuran tak yah kupas just basuh and roughly chop
  4. Garlic bulp break kan into clove and kulit dia tak yah kopek ya 
  5. Lumurkan semua vege dgn olive oil pass tu massukkan kat dalam roasting pan 
  6. Ayam lumurkan dgn olive oil sesson kan dgn garam and pepper.. 
  7. gunakan tip of pisau cucuk lemon all over..masukkan lemon yang dah dicucuk and herbs dalam perut ayam. 
  8. letak ayam kat atas vege yang dah diletakkan kat dalam roasting pan tadi and masukkan dalam oven. reducekan heat oven ke 200c and bakar ayam tu dalam 1 jam 20 minit. 
  9. Halfway through cooking ayam tu . turnover ayam .. and kalau sayur nampak kering add splash of water kat roasted pan  untuk mengelakan sayur tadi terbakar.
Bila dah masak keluarkan ayam dari oven transfer kan ayam dari roasting pan ke board or pinggan besar and then cover dgn tin foil dgn tea towel. and bolehlah sediakn gravy ayam pulak.



  1. Panaskan 2 sudu makan minyak and 2 sudu makan butter masukkan 2 biji bawang besar yang dipotong kasar. tumis dalam 10 minit or bawang tu lembut. 
  2. masukan 1 sudu makan balsamic vinegar dgn 1 sudu makan gula tutup pan masak dalam 5 minit.
  3. masukkan 750ml beef stock, boil gently and uncover pan untuk 5 minit. 
  4. dalam heatproof jug masukkan tepung dalam 2 sudu makan  campurkan dgn air sejuk kacau sampai dia jadi thin paste. tuang sikit gravy tadi dalam jug tadi dan mix kan.. lepas tu tuang kan mixture tadi dalam pan gravy tadi. boilkan balik dalam 10 minit or sampai gravy pekat. 
Potonglah ayam tadi and serve dgn kacang pea carrot or kentang, yokshire pudding & kentang lenyek. sorry uols yokshire pudding dgn mashed potatoe iols beli yang dah ready made.. selamat  mencuba. 


No comments:

Post a Comment