Resepi sotong singgang nie resepi sebenarnya resepi daging singgang since dalam fridge yang ada cuma sotong so iols bedal je lah jah. Lepas balik dari house viewing semalam iols melepak kat pub dari tengahari sampailah ke petang .. balik balik bukak peti ais ayam semua frozen.. so its out of the question and verylah the malasnye nak masak tapi perut lapor.. so masak singgang it is.. masakan nie paling senang and ringkas uols and sedap lah pulak. lawan kan dengan sambal belacan puhhhh heaven..
Resepi sotong singgang
BAHAN-BAHAN
Sotong ikut suka banyak mana
5 ulas bawang merah belah 4 tapi jangan bagi putus
1 ulas bawang besar belah 6
3 ulas bawang putih diketuk
3 inci lengkuas dihiris
2 batang serai diketuk
1 inci halia diketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 batang kulit kayu manis
air 2 liter untuk merebus
1 keping asam keping
cili padi
5 ulas bawang merah belah 4 tapi jangan bagi putus
1 ulas bawang besar belah 6
3 ulas bawang putih diketuk
3 inci lengkuas dihiris
2 batang serai diketuk
1 inci halia diketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 batang kulit kayu manis
air 2 liter untuk merebus
1 keping asam keping
cili padi
Cara penyediaan
1. Rebus sotong bersama lengkuas, kulit kayu manis, serbuk ketumbar,bawang putih dan juga asam keping. kalau air kurang tambahkan air
2. bila sotong dah masak masukkan bawang merah, cili padi, halia, bawang besar dan serai. biarkan mereneh hingga bawang masak. masukkan secukupnya garam dan bahan perisa. angkat.. mase mereneh gunakan api slow ya
2. bila sotong dah masak masukkan bawang merah, cili padi, halia, bawang besar dan serai. biarkan mereneh hingga bawang masak. masukkan secukupnya garam dan bahan perisa. angkat.. mase mereneh gunakan api slow ya
No comments:
Post a Comment