Saturday, 16 July 2011

SAMBAL TUMIS NASI LEMAK

BAHAN-BAHAN

  1. 20 biji cili kering blend kan dengan 2 biji bawang besar (holland). Iols gunakan banyak bawang besar untuk kurangkan rasa pedas and bawang besar nie memberikan rasa manis semulajadi.
  2. 3 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, 1 sudu teh belacan. iols tumbuk semua bahan.
  3. 1 biji bawang besar (holland) potong bulat.
  4. Asam keping dalam 2 ke 3 keping.. boleh juga guna air asam jawa.. mengikut citarasa masing masing lah ye.. iols kalau bab guna asam jawa nie fail sikit selalu nye termasam tu sebab guna asam keping tu.. anyway rasa dia sama gak 
  5. 1 gengam ikan bilis.. goreng kan dulu ikan bilis nie ye.. jgn sampai terlalu garing pulak nanti pahit sambal uols nanti goreng manja-manja jeur. 
CARA-CARA
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan bahan tumbuk dgn cili blend.. tumis sampai naik minyak..makesure cili betul betul masak baru sedap sambal kita nanti.
  2. Masukkan bawang besar potong dan asam keping kacau sampai sekata lepas tu masukkan air sikit supaya sambal tu tak pekat sangat.
  3. Bila sambal mengelegak masukkan ikan bilis gaul sampai sekata lepas tu perasakan dgn garam. gula dan kalau suka letak pak aji sikit. Bila taruk garam tu agak agak lah sikit ya pasal ikan bilis tadi tu dah masin.. kacau semua sampai sebati rasa dia dan boleh lah dihidangkan..Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment