Saturday, 2 July 2011

PAELLA UDANG & AYAM

Asyik masak melayu jeur boring jugak kan.. haaa uols nie resepi spanish lak..resepi asal ada letak chorizo but iols tak letak pasal chorizo tu pork sausage.  selamat mencuba.


bahan-bahan

  1. 1 sudu makan olive oil
  2. 1 biji bawang besar (hiris halus)
  3. 4 biji bawang putih (hiris halus)
  4. 1 biji red paper buang biji and potong dadu
  5. 4 biji tomato buang biji and potong dadu 
  6. 1 gengam kacang pea yang fresh punya ya
  7. 1 cubit safron
  8. 1 sudu makan smoked paprika
  9. 1 sudu makan sweet paprika
  10. 250g beras ( long grain)
  11. 500ml chicken stock 
  12. 260g pack chargrilled chicken brest potong kecik-kecik)
  13. 1 paket king prawn 
  14. 1 gengam daun parsley chopped finely.
Cara-cara
  1. Heat olive oil dalam prying pan, tumis bawang dalam 10 minit or sampai lembut
  2. Masukkan paprika, safron, tomato dgn pepper tumis for few minutes, lepas tu masukkan beras long grain ( makesure uols basulah dulu ya) perasakan dgn garam and pak aji kalau suka.. masukkan chicken stock. simmer or masak for 10 minit.. kacau selalu. 
  3. masukkan kacang pea, ayam, and udang and masak for further 5 ke 10 minit or sampai beras masak & air kering.. taburkan daun parsley.. perahkan lemon sebelum serve.. selamat mencuba




No comments:

Post a Comment