bahan-bahan
- 1 sudu makan olive oil
- 1 biji bawang besar (hiris halus)
- 4 biji bawang putih (hiris halus)
- 1 biji red paper buang biji and potong dadu
- 4 biji tomato buang biji and potong dadu
- 1 gengam kacang pea yang fresh punya ya
- 1 cubit safron
- 1 sudu makan smoked paprika
- 1 sudu makan sweet paprika
- 250g beras ( long grain)
- 500ml chicken stock
- 260g pack chargrilled chicken brest potong kecik-kecik)
- 1 paket king prawn
- 1 gengam daun parsley chopped finely.
Cara-cara
- Heat olive oil dalam prying pan, tumis bawang dalam 10 minit or sampai lembut
- Masukkan paprika, safron, tomato dgn pepper tumis for few minutes, lepas tu masukkan beras long grain ( makesure uols basulah dulu ya) perasakan dgn garam and pak aji kalau suka.. masukkan chicken stock. simmer or masak for 10 minit.. kacau selalu.
- masukkan kacang pea, ayam, and udang and masak for further 5 ke 10 minit or sampai beras masak & air kering.. taburkan daun parsley.. perahkan lemon sebelum serve.. selamat mencuba
No comments:
Post a Comment