- Kuey Teow untuk 2 orang makan celur. Boleh jugak gunakan mee kuning or mee hoon.
- Udang fresh belasah jeur berapa besar or berapa banyak nak taruk. lagi banyak lagi meriah.
- 4 sudu besar cili boh cili blend pun boleh
- 1 biji bawang besar (merah) blend.
- 4 biji bawang putih blend
- 1/2 inci halia blend
- 1 sudu teh belacan blend.
- 1 sudu besar petis.. (kat england nie mana lah nak cari petiskan so iols guna shrimp fat in oil dalam 2 sudu besar.. walaupun dah expired iols belasah jeur. )
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar cili sos.
- Taugeh ikut suka banyak mana celur
- Daun bawang hiris
- Bawang goreng
- 2 biji cili merah potong
- 2 biji telur rebus.
- 1 sudu besar udang kering blend
Cara-Cara.
- Udang tak yah basuh atau siang teruskan masuk dalam periuk dan rebus sampai masak. Simpan air rebusan udang untuk buat sup nanti.
- Blend segala bawang, halia, belacan dan udang kering.
- Tumis cili boh sampai garing. Lepas tu masukkan bahan bahan blend dan goreng lagi sampai naik bau dan garing.
- Bila dah garing masukkan air rebusan udang.
- Bila dah mengelegak masukkan petis udang or shrimp fat in oil, tomato sos and cili sos.. reneh dgn api perlahan.. lagi lama reneh lagi sedap rasanya.
- Perasakan dgn garam gula dan pak aji kalau suka. and lepas tu bolehlah masukna udang yang kita rebus tadi ya
- Celur kuey teow & taugeh. masukkan dalam mangkuk.. tuang kan kuah dan bolehlah di hiaskan dgn telur, daun bawang, bawang goreng and cili merah.. selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment