Bahan - Bahan
- 6 ketul ayam
- 1 biji bawang besar yang color merah ya
- 3 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 packet cendawan campur
- 3 biji ubi kentang
- 3 biji carrot
- bawang goreng & corriander leaves
- 2 sudu besar chinese 5 spices.
Rebus ayam sampai masak.. simpan rebusan air ayam tu.. tumbuk segala bawang dan halia. Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan tumbuk sampai wangi..masukkan 5 chinese spices masukkan ayam gaul sampai sebati masukkan cendawan, kentang, carrot and gaul sekejap lepas tu masukkan air rebusan ayam and kiub ayam. reneh sup tu sampai semua ayam and sayur masak. perasakan dgn garam or perasa mengikut citarasa masing masing. Bila dah masak tu massukkan bawang goreng and corriander leaves tutup periuk dalam 15 minit. so aroma corriander leaves dgn bawang tu meresap dgn sup.. siap dan boleh lah dihidangkan.. sedap makan begitu sahaja or dgn garlic bread or nasi panas.. lagi vass kalau lawankan dengan sambal kicap.. selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment