Sunday, 19 June 2011

MEE KARI LYTHAM ROAD

Mee kari nie iols masak dah lama dah baru je sekarang nak masuk entri.. al maklum baru buat blog.. susah payah iols round round cari bahan2 untuk mee kari nie sampai ke Manchester iols pergi .. bukannya dekat uols naik train dalam stengah jam. Apa apa pong iols puas hati dapat makan mee kari... homemade lah pulak tu yang very the bestnye 1st time i buat.. dalam seumur hidup iols tak pernah masak mee kari.. alhamdullilah jadi and sedap banget ..

Nie resepi nye uols.. 

Resepi Mee Kari Udang 
Bahan
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
Udang Rebus & pedal ayam goreng 

Bahan Hiris atau dipotong
Tauhu (di goreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus


Bahan Kuah:
1 paket fishball ball
2 sudu besar cili kisar – ( iols ganti ngan 2 sudu makan serbuk cili kmd di campur dgn serbuk kari )
1 kiub ayam 
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2  keping asam gelugur ( ikut saiz )
minyak
garam
daun kari sikit
Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )
Cara Penyediaan Kuah
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan kerang.. fish cake, udang kisar dan fish ball, stok udang dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

No comments:

Post a Comment